Πεζοπορία στα Δρακόσπιτα

Είστε εδώ

Περίοδος υλοποίησης :Από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο
Τιμή :

30€/άτομο

Διάρκεια :3 ώρες
Minimum συμμετοχής :4 άτομα
Προϋποθέσεις συμμετοχής :Στοιχειώδης φυσική κατάσταση, 14 ετών και άνω

Η Όχη  με μέγιστο υψόμετρο 1.400 μέτρα βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας και μαζί με τη Δίρφυ και το Καντήλι αποτελούν τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους του νησιού. Η Όχη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις μυστηριώδεις αρχαίες μεγαλιθικές κατασκεύες, που οι ντόπιοι ονομάζουν δρακόσπιτα. Το πιο διάσημο από τα δρακόσπιτα είναι χτισμένο στην κορυφή της Όχης.
Το μυστήριο των Δρακόσπιτων : Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, 25 τον αριθμό, χρονολογούνται κατ' άλλους από το 12ο π.Χ. αιώνα και κατ' άλλους από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα. Άγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα, η ιδιότητά τους. Κατοικίες θεών ή ανθρώπων; Καταφύγια λατόμων ή ταφικά κτίρια; Ναοί ή καλύβες βοσκών; Το γεγονός ότι όλα είναι κτισμένα κοντά σε λατομεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για ναούς αφιερωμένους στους θεούς ή στο θεό προστάτη των λατόμων ή στον ήρωα Ηρακλή, την προσωποποίηση της δύναμης. 

Trekking Hellas Εύβοιας

Νικολαΐδης Ηρακλής : 6972663082
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Club Agia Anna  
ΤΚ 34010 Αγία Άννα  
evia@trekking.gr

 

Σημείο συνάντησης για αυτή την εκδρομή είναι το χωριό Μύλοι στην Κάρυστο και από εκεί συνεχίζουμε με τα ι.χ. μας μέχρι το καταφύγιο. Από το καταφύγιο ξεκινάει η πεζοπορία μας , η διαδρομή παρουσιάζει αυξομειώσεις ως προς το βαθμό δυσκολίας, όμως η θέα είναι εντυπωσιακή κι ο δροσερός αέρας του βουνού μάς δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουμε. Έπειτα από μιάμιση ώρα περίπου φτάνουμε στο πετρόκτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δρακόσπιτο και στην κορυφή της ‘Οχης, σε υψόμετρο 1.400 μ. . Το βουνό δεσπόζει στον κόλπο της Καρύστου και είναι ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Ακόμα και τα βουνά της Χίου, της Σάμου και της Πελοποννήσου μπορούν να φανούν όταν υπάρχει καλή ορατότητα. Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αποτελούσε ιερό τόπο λατρείας  της Ήρας στο παρελθόν, του Προφήτη Ηλία σήμερα. Αναμφίβολα, οι περιπατητές και οι λάτρεις της φύσης αξίζει να γνωρίσουν, να αγγίξουν το Δρακόσπιτο, στην κορυφή της 'Οχης.  Η ανάβαση στο Δρακόσπιτο είναι μια εμπειρία για λίγους, για όσους επιλέγουν διαφορετικά…

Διάρκεια μέχρι κορυφή και πίσω στο καταφύγιο : 3 ώρες περίπου

Βαθμός δυσκολίας : 1 (μέτριος)   

  • Επαγγελματίες συνοδούς,
  • ΦΠΑ 24%.
  • Αθλητική ενδυμασία,
  • Αδιάβροχο μπουφάν,
  • Μία δεύτερη αλλαξιά σε περίπτωση που ιδρώσετε,
  • Παγούρι ή μπουκάλι με νερό, 
  • Καπέλο ή σκούφο, 
  • Φωτογραφική μηχανή (προαιρετικά).