Ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο & Σαφάρι στην Τανζανία

Είστε εδώ

Περίοδος υλοποίησης :20 Δεκεμβρίου έως 15 Μαρτίου & από Ιούνιο έως Οκτώβριο
Τιμή :

Για να δείτε αναλυτικά τις τιμές πατήστε εδώ.

Διάρκεια :8 ή 11 μέρες
Minimum συμμετοχής :1 άτομα
Προϋποθέσεις συμμετοχής :Καλή φυσική κατάσταση, Καλή σωματική και ψυχική υγεία, Αναγκαίος Ορειβατικός Εξοπλισμός (Δείτε τη λίστα).

Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής και προορισμός πολλών ορειβατών από όλο τον κόσμο. Η ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο μπορεί να γίνει από διαφορετικές διαδρομές, σύντομες ή μεγάλες, εύκολες ή δύσκολες. Οι περισσότερες διαδρομές γίνονται με διαμονή σε αντίσκηνα, μια όμως από όλες διαθέτει ορειβατικά καταφύγια προσφέροντας άνετη διαμονή. Η διαδρομή αυτή είναι η Marangu Route και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μια απλή ανάβαση στο βουνό και με σχετικές ανέσεις, χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Είναι επίσης η μοναδική διαδρομή όπου η ανάβαση και η κατάβαση γίνεται από το ίδιο μονοπάτι. Στο πρόγραμμα που προτείνουμε εδώ, έχουμε επίσης υπολογίσει μια επιπλέον διανυκτέρευση στο δεύτερο καταφύγιο, καθώς και επιπλέον πορείες εγκλιματισμού, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχούς ανάβασης Ελλήνων ορειβατών που δεν έχουν εξοικείωση με μεγάλα υψόμετρα. Σε όλη την ανάβαση επίσης παρέχουμε πλήρη υποστήριξη με μεταφορά αποσκευών, οδηγούς βουνού και μάγειρα έτσι ώστε να μην χρειάζεται τίποτε άλλο από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο η προσήλωσή τους στην ανάβαση και τον εγκλιματισμό τους.

Ημέρα 1η. Άφιξη Τανζανία

Αναχώρηση το απόγευμα ώρα 15:35 από την Αθήνα με την Turkish Airlines, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Άμεση ανταπόκριση για το Kilimanjaro Ineternational Airport, με αναχώρηση 18:20 και άφιξη 01:10 μετά τα μεσάνυχτα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο στο Moshi για ξεκούραση.

Σημείωση: το προτεινόμενο δρομολόγιο πτήσεων είναι ενδεικτικό, και πιθανόν δεν ισχύει για όλες τις ημερομηνίες.

Ημέρα 2η, ανάβαση Mandara Hut

Μεταφορά στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου, την Marangu Gate που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.860 μ. Μετά τις σχετικές διατυπώσεις στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου, αρχίζουμε την ανάβαση από καλοφτιαγμένο μονοπάτι με προορισμό το καταφύγιο Mandara Hut. Το μονοπάτι διασχίζει ένα τροπικό δάσος με ψηλά δέντρα, εξωτικά πουλιά και μαϊμούδες. Το καταφύγιο βρίσκεται στα 2.743 μ υψόμετρο και η πορεία διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Φτάνοντας στο καταφύγιο και αφού ξεκουραστούμε λιγάκι, μπορούμε να κάνουμε μια  απογευματινή βόλτα σε έναν κοντινό κρατήρα, με θέα προς τις στέπες που εκτείνονται πέρα από το βουνό. Επιστροφή στο καταφύγιο για βραδινό φαγητό και ξεκούραση. Η διαμονή γίνεται σε μικρά αυτόνομα ξύλινα σπίτια χωρητικότητας 4-6 ατόμων.

Ημέρα 3η, ανάβαση Horombo Hut

Συνεχίζουμε την ανάβασή μας με προορισμό το καταφύγιο  Horombo Hut. Το μονοπάτι σταδιακά μας βγάζει από το τροπικό δάσος και συνεχίζει στην υποαλπική ζώνη του βουνού, όπου κυριαρχούν οι θάμνοι, αλλά και σκόρπια γιγάντια lobelias. Πάνω μας κυριαρχεί η κορυφή Mawenzi, ενώ χαμηλότερα ένας άλλος κρατήρας ξεχωρίζει ανάμεσα από τους λόφους που περιβάλλουν το βουνό. Το μονοπάτι σε πολύ καλή κατάσταση μας οδηγεί σταδιακά μέσα από υψίπεδα στο καταφύγιο, σε υψόμετρο 3.760 μ. φτάνοντας  πλέον στην αλπική ζώνη του βουνού. Παρά τα χίλια μέτρα υψομετρικής διαφοράς κατά την σημερινή μας ανάβαση, οι κλίσεις του μονοπατιού είναι μικρές και όλη η ανάβαση γίνεται χωρίς ιδιαίτερη κούραση. Η διάρκεια της πορείας είναι 4 με 6 ώρες, ανάλογα με την φυσική μας κατάσταση. Μεσημεριανό και βραδινό φαγητό στα καταφύγιο.

Ημέρα 4η, εγκλιματισμός στο Horombo Hut

Η σημερινή ημέρα είναι  αφιερωμένη στον εγκλιματισμό μας στο υψόμετρο. Θα πραγματοποιήσουμε ανάβαση προς τους πρόποδες της κορυφής Mawenzi, με στόχο μια μικρή κορυφή περίπου 300 μέτρα ψηλότερα από το καταφύγιο. Από την μικρή αυτή κορυφή έχουμε επίσης πανοραμική θέα προς το μονοπάτι της ανάβασης στην κυρίως κορυφή του βουνού. Επιστρέφουμε το απόγευμα στο καταφύγιο για ξεκούραση, μετά από πορεία 3,5 – 4 ωρών.

Ημέρα 5η, ανάβαση στο Kibo Hut

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε  για το καταφύγιο Kibo, το τελευταίο καταφύγιο της διαδρομής μας. Το μονοπάτι μετά από μια αρχική ανάβαση, διασχίζει ένα μεγάλο υψίπεδο που μοιάζει με ορεινή έρημο, ανάμεσα από την κορυφή Mawenzi και την κυρίως κορυφή. Η ανάβαση μέχρι το καταφύγιο είναι επίσης ομαλή, και φτάνουμε μετά από 5-6 ώρες πορείας, σε υψόμετρο 4.730 μ. Το απόγευμα, μετά το μεσημεριανό μας φαγητό, θα συνεχίσουμε για μια ακόμη ανάβαση εγκλιματισμού στο μονοπάτι της κορυφής, επιδιώκοντας να φτάσουμε στο υψόμετρο των 5.000 μέτρων. Επιστρέφουμε στο καταφύγιο για ξεκούραση. Κοιμόμαστε όσο νωρίτερα μπορέσουμε, αφού η επόμενη ημέρα είναι η δυσκολότερη όλης της ανάβασης.

Ημέρα 6η, ανάβαση στην κορυφή Uhuru, επιστροφή Horombo

Ξυπνάμε γύρω στα μεσάνυχτα και μετά από ένα σύντομο πρωινό ξεκινάμε για την κορυφή κατά τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα. Η πιο δύσκολη στιγμή της ανάβασης στην κορυφή είναι αυτές οι πρώτες ώρες, καθώς το μονοπάτι είναι ανηφορικό, μονότονο, και χωρίς να βλέπουμε τίποτα. Υπολογίζουμε με το ξημέρωμα και την ανατολή του ηλίου να έχουμε φτάσει στο Gilmans Point (5.680 μ), ένα σημείο όπου έχουμε την πρώτη άποψη του κυρίως κρατήρα του βουνού, ενώ παράλληλα και η συνολική θέα είναι εκπληκτική. Από την μια πλευρά κυριαρχούν οι παγετώνες της κυρίως κορυφής και από την άλλη η κορυφή Mawenzi. Η διάρκεια της ανάβασης μέχρι το σημείο αυτό είναι 5 με 6 ώρες. Μετά από λίγη ξεκούραση συνεχίζουμε για την κυρίως κορυφή του βουνού, την Uhuru Peak, σε υψόμετρο 5.895μ. Το μονοπάτι ακολουθεί την κόψη του κρατήρα με ομαλή πλέον ανάβαση και πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Φτάνουμε στην κορυφή μετά από 1,5 με 2 ώρες. Μετά τις σχετικές φωτογραφίες και την ξεκούραση αρχίζουμε την επιστροφή μας στο καταφύγιο Kibo. Λίγη επιπλέον ξεκούραση στο Kibo και συνεχίζουμε την κατάβασή μας μέχρι το καταφύγιο Horombo. Η συνολική διάρκεια της σημερινής πορείας είναι περίπου 14 ώρες.

Ημέρα 7η, κατάβαση - Moshi

Αμέσως μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε την κατάβασή μας μέχρι την είσοδο Marangu, και από εκεί οδικώς μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας στο Moshi. Απόγευμα ελεύθερο για ψώνια. Βραδινό φαγητό δεν περιλαμβάνεται. Μεταφορά αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

Ημέρα 8η,  πτήση προς Ελλάδα

Αναχώρηση με την Turkish Airlines στις 01:50 μετά τα μεσάνυχτα για Κωνσταντινούπολη όπου φτάνουμε στις 10:50 το πρωί και αμέσως μετά συνεχίζουμε προς Αθήνα, με ώρα αναχώρησης στις 13:10 και άφιξης στην Αθήνα στις 14:35. 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ 3ΗΜΕΡΟ ΣΑΦΑΡΙ

Ημέρα 8η, σαφάρι στην λίμνη Manyara

Αμέσως μετά το πρωινό αναχωρούμε με αυτοκίνητο 4WD για την λίμνη Manyara για μια ολοήμερη εξερεύνηση του πάρκου. Στα 205 τετρ. χλμ του πάρκου κυριαρχούν όμορφα δάση  ακακίας, γιγάντιων συκιών και δέντρων μαόνι, όπου ζουν πλήθος μπαμπουίνων και μπλε πιθήκων. Το πάρκο είναι επίσης γνωστό για τις γαζέλες, τα μπάφαλο, τους ιπποπόταμους, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ένα τεράστιο αριθμό πουλιών,  τα λιοντάρια και τα φλαμίνγκο. Το απόγευμα συνεχίζουμε οδικώς για το Ngorongoro όπου θα διανυκτερεύσουμε καταλήγουμε στο ξενοδοχείο ή σε camping για διανυκτέρευση.

Ημέρα 9η, σαφάρι στο Ngorongoro

Παίρνουμε το πρωινό μας στις 5:30 το πρωί και στις 6:00 αναχωρούμε για την εξερεύνηση του πάρκου Ngorongoro, που θεωρείται το 8ο φυσικό θαύμα του κόσμου. Ένα μεγάλο τοίχος απόκρημνων πλαγιών ύψους 2.000 μέτρων περιβάλλει τον κρατήρα, δημιουργώντας στον πυθμένα του μια αναπαράσταση της  κιβωτού του Νώε, που κατοικείται από σχεδόν κάθε είδους ενδημικής άγριας ζωής από όσα ζούνε στην Ανατολική Αφρική, όπως για παράδειγμα ο σπάνιος μαύρος ρινόκερος. Ο κρατήρας διαθέτει την μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριας ζωής στον πλανήτη. Περιέχει ένα ποτάμι, αρκετούς βάλτους, μικρές λίμνες γεμάτες φλαμίνγκο, ένα δάσος και ανοιχτές πεδιάδες. Εδώ ζουν μεγάλοι ελέφαντες με εξαιρετικά μεγάλους χαυλιόδοντες εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητας του ηφαιστειακού εδάφους σε ανόργανα άλατα. Με το αυτοκίνητο θα κατέβουμε στον πυθμένα του κρατήρα, και θα περάσουμε μια αξέχαστη ημέρα εξερευνώντας την άγρια ζωή του, ενώ θα κάνουμε και ένα όμορφο πικνίκ δίπλα από μια λίμνη με ιπποπόταμους, πριν ανηφορίσουμε ξανά για να βγούμε από τον κρατήρα. Το απόγεμα προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε μια πορεία κατά μήκος του χείλους του κρατήρα. Το βράδυ διανυκτέρευση στο ίδιο lodge.

Ημέρα 10η, Masai - Arousha

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για μια επίσκεψη στην φυλή Hadzabe, μια από τις τελευταίες φυλές νομάδων της Αφρικής, όπου μπορούμε να ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία κυνηγιού ή συλλογής καρπών. Η επίσκεψή μας αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό και έξω από την πεπατημένη άλλων σαφάρι, μια μεγάλη αυθεντική εμπειρία. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε ένα χωριό Μασάι, όπου ο αρχηγός του χωριού θα μας ξεναγήσει στο χωριό και στον τρόπο ζωής τους. Η επίσκεψη θα κλείσει με έναν παραδοσιακό χορό από τις γυναίκες του χωριού, που αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία φωτογράφισης. Επιστρέφουμε το απόγευμα στην Arousha. Βόλτα για τα τελευταία μας ψώνια και για βραδινό φαγητό (δεν περιλαμβάνονται) Αργά το βράδυ μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας.

Ημέρα 11η, αναχώρηση

Αναχώρηση με την Turkish Airlines στις 01:50 μετά τα μεσάνυχτα για Κωνσταντινούπολη όπου φτάνουμε στις 10:50 το πρωί και αμέσως μετά συνεχίζουμε προς Αθήνα, με ώρα αναχώρησης στις 13:10 και άφιξης στην Αθήνα στις 14:35. 

 

 • Όλες οι είσοδοι στα Εθνικά Πάρκα
 • Άδεια ανάβασης στο βουνό
 • Διαμονή στα καταφύγια του βουνού
 • Διαμονή σε σκηνές στο σαφάρι (ή ξενοδοχεία με πρόσθετη χρέωση)
 • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με πρωινό πριν και μετά την ανάβαση στο βουνό ή το σαφάρι
 • Οδηγός βουνού, βοηθός και μάγειρας για την ανάβαση στο βουνό
 • Αχθοφόροι μεταφοράς εξοπλισμού κουζίνας, τροφίμων και προσωπικών σάκων
 • 3 γεύματα καθημερινά (πρωινό, μεσημεριανό σε πακέτο και βραδινό) στην διάρκεια της ανάβασης στο βουνό και του σαφάρι
 • Πόσιμο νερό (1,5 λίτρο / άτομο / ημέρα)
 • Μεταφορές από / προς το ξενοδοχείο και το αεροδρόμιο
 • Μεταφορές με αυτοκίνητα 4WD με ανοιχτή οροφή
 • Κιάλια
 • Υπηρεσίες τοπικών συνοδών όπου είναι αναγκαίο στο σαφάρι
 • Δωρεές για έργα ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες

 Δεν περιλαμβάνει

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Βίζα εισόδου στην Τανζανία
 • Γεύματα εκτός των προγραμματισμένων
 • Ασφάλιση ταξιδιού ή ιατροφαρμακευτική
 • Ασφάλιση ατυχήματος στο βουνό
 • Ποτά στην διάρκεια των γευμάτων
 • Φιλοδωρήματα (υπολογίστε περίπου 200 € / άτομο για το βουνό και 50 € / άτομο για το σαφάρι)

Σε περίπτωση απώλειας λήψης κάποιων υπηρεσιών (π.χ. καθυστέρηση άφιξης στην χώρα λόγω ματαίωσης μιας διεθνούς πτήσης), δεν επιστρέφονται χρήματα για την απολεσθείσα υπηρεσία.

Διαμονή

Η διαμονή στο βουνό γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια, όπου υπάρχουν μόνο στρώματα. Ο κάθε ορειβάτης θα πρέπει να έχει τον δικό του υπνόσακο. Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιος δεν διαθέτει υπνόσακο, μπορεί να νοικιάσει από τον τοπικό μας συνεργάτη.

Η διαμονή στο ξενοδοχείο πριν και μετά την ανάβαση στο βουνό, γίνεται στο ξενοδοχείο ξενοδοχείο Kaliwa Lodge (http://www.kaliwalodge.com/)  στο Moshi.

Η διαμονή στην διάρκεια του σαφάρι γίνεται στο Rhino Lodge (http://ngorongoro.cc/) το οποίο εμείς προτείνουμε και περιλαμβάνεται στην τιμή. Μπορεί ωστόσο να γίνει και σε ανώτερης κατηγορίας lodge, ή σε camping.

Κατά την επιστροφή από το σαφάρι, η άφιξη στην Arusha γίνεται αργά το απόγευμα. Περίπου στις 10 το βράδυ πρέπει να αναχωρήσετε για το αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής. Με αυτό το δεδομένο δεν έχουμε συμπεριλάβει στην τιμή κάποιο ξενοδοχείο για αυτές τις λίγες ώρες. Ωστόσο αν κάποιος το επιθυμεί μπορούμε κλείσουμε ξενοδοχείο.   

 

Έκδοση βίζας

Για την είσοδο στην Τανζανία απαιτείται βίζα, η έκδοση της οποίας γίνεται με την είσοδο στην χώρα, στο αεροδρόμιο. Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος του ταξιδιού, κοστίζει 50 δολάρια και πρέπει να έχετε μαζί σας δυο έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου.

Χρήματα

Το τοπικό νόμισμα είναι το Σελίνι Τανζανίας (TSh). Η ισοτιμία είναι 1€ = 2.675 TSh και 1$ = 2.225 TSh (ισοτιμίες Σεπτεμβρίου 2017). Στα καλά ξενοδοχεία και τα lodge συνήθως γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa και MasterCard με χρέωση προμήθειας 2-5%. Καλύτερο νόμισμα είναι το δολάριο, καθώς με αυτό μπορείτε να κάνετε και αγορές ή να πληρώσετε απευθείας τυχόν έξτρα λογαριασμούς σε ξενοδοχεία. Πάρτε όμως μαζί σας νέα νομίσματα καθώς συχνά δεν γίνονται αποδεκτά νομίσματα που έχουν τυπωθεί πριν το 2005. Στις τράπεζες και τα ανταλλακτήρια γίνονται δεκτά και τα ευρώ.

Τοπική ώρα

Η διαφορά ώρα με την Ελλάδα είναι +1 ώρα

Γεωγραφία

Το Κιλιμάντζαρο βρίσκεται στα σύνορα της Τανζανίας με την Κένυα, με το κύριο τμήμα του να ανήκει στην Τανζανία. Άρχισε να σχηματίζεται πριν από 750 χιλιάδες χρόνια από το αρχαίο ηφαίστειο Shira το οποίο ενεργοποιήθηκε κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής. Οι εκρήξεις λάβας του Shira σταμάτησαν πριν από 500 χιλιάδες χρόνια όταν και κατέρρευσε ο κρατήρας σχηματίζοντας μια τεράστια καλντέρα. Μέσα στην παλαιά καλντέρα άρχισε μια σειρά νέων εκρήξεων σχηματίζοντας το βουνό Mawenzi  ενώ δυτικά του μια άλλη σειρά εκρήξεων σχημάτισε το Kibo που έφτασε τα 5900 μ. Μια άλλη έκρηξη στο Kibo πριν από 100 χιλιάδες χρόνια σχημάτισε τα πετρώματα που κυριαρχούν σήμερα στο βουνό, από μαύρο γυαλιστερό οψιανό. Η τελευταία έκρηξη συνέβη μόλις πριν από 200 χρόνια. Το Κιλιμάντζαρο αποτελείται από δύο κύριες κορυφές, την Uhuru (5.895 μ) στον κρατήρα Kibo και την Mawenzi (5.355 μ). Είναι οι μοναδικές κορυφές στην ζώνη του ισημερινού που διαθέτουν παγετώνες, οι οποίοι ωστόσο διαρκώς συρρικνώνονται. Οι χαμηλότερες ζώνες βλάστησης αποτελούνται από παρθένα τροπικά δάση που φιλοξενούν και ανάλογη τροπική άγρια ζωή.

Κλίμα

Υπάρχουν δυο κύριες εποχές βροχών στο Κιλιμάντζαρο. Η μία είναι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου όταν φτάνουν υγροί νοτιοανατoλικοί άνεμοι από τον Ινδικό Ωκεανό, και καθώς το Κιλιμάντζαρο είναι το πρώτο εμπόδιο που συναντούν στον δρόμο τους, προκαλούν τις εντονότερες βροχοπτώσεις του έτους. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν στις νοτιοανατολικές πλαγιές, δημιουργώντας έτσι πολύ πιο πλούσια δάση σε σχέση με τις βορινές πλαγιές. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου κυριαρχούν ξηροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που πνέουν συνήθως πολύ έντονα στο υψίπεδο ανάμεσα στο Kibo και το Mawenzi, κρατώντας την υγρασία των μουσώνων του Ινδικού στη νότια πλευρά του βουνού και τις τυχόν βροχές κάτω από τα 3000 μ. Το φαινόμενο αυτό κάνει την ανάβαση της πρώτης ημέρας από την διαδρομή Marangu σε αυτή την περίοδο, να γίνεται μέσα από βροχή ή ομίχλη, και μόνο μετά από την δεύτερη μέρα να συνεχίζει σε καθαρό και ηλιόλουστο καιρό.

Μια άλλη περίοδος βροχών διαρκεί τον Νοέμβριο και το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Καλύτερη εποχή για αναβάσεις στο βουνό είναι μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Μαρτίου και από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και πέφτουν οι λιγότερες βροχές. Σε κάθε πάντως περίπτωση, δεν είναι καθόλου απίθανη μια χιονόπτωση στον δρόμο προς την κορυφή, οποιαδήποτε εποχή και αν γίνει η ανάβαση, και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η ύπαρξη του αναγκαίου εξοπλισμού.

Φύση - Εθνικά Πάρκα

Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις κλιματικές συνθήκες της κάθε ζώνης του βουνού δημιουργούν μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, έτσι που σε μια μόνο ανάβαση μπορεί να παρατηρήσει κανείς και τις τέσσερεις εποχές του χρόνου. Στην χαμηλότερη ζώνη κυριαρχούν τα δάση και οι καλλιέργειες, και είναι αυτή που δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις, περίπου 2.300 χιλ το χρόνο. Στην υποαλπική ζώνη ξεχωρίζει το πιο χαρακτηριστικό δέντρο του βουνού, το senecio ή δέντρο groundsel, καθώς και ένα είδος ενδημικής lobelia ψηλότερα.

Στην Τανζανία τεράστιες εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικά Πάρκα, όπου οι δραστηριότητες των επισκεπτών υπόκεινται σε περιορισμούς, και για τον λόγο αυτό είναι αδύνατον να εισέλθει κανείς χωρίς την συνοδεία τοπικών γραφείων και οδηγών. Η είσοδος στα Εθνικά Πάρκα απαιτεί άδεια, το κόστος της οποίας κυμαίνεται από 40 έως 100 δολάρια την ημέρα για κάθε επισκέπτη, ενώ οι χρεώσεις για κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται για σαφάρι σε κάποιο εθνικό πάρκο είναι από 150 μέχρι 300 δολάρια την ημέρα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος των αυξημένων χρεώσεων των προγραμμάτων αυτών, ωστόσο τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σωστά με τακτική συντήρηση των μονοπατιών, των καταφυγίων, των χώρων κατασκήνωσης και καθαριότητας. Στα Εθνικά Πάρκα όπου γίνονται τα φωτογραφικά σαφάρι τα χρήματα των αδειών εισόδου χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και την αλλαγή της νοοτροπίας των αυτόχθονων φυλών ώστε να σταματήσουν να κυνηγούν άγρια ζώα. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της πολιτικής είναι εκπληκτικό. Τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας είναι από τα πλουσιότερα του πλανήτη, και η παρατήρηση της άγριας ζωής προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Αγορά

Στην Arusha και το Moshi, αλλά και σε χωριά της όποιας διαδρομής προς τα Εθνικά Πάρκα, υπάρχουν μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, διακοσμητικά ή χρηστικά. Ξεχωρίζουν τα ξυλόγλυπτα (ιδιαίτερα όσα έχουν γίνει από έβενο όπως, μάσκες, ζώα, σκεύη, μπαστούνια, κλπ), kanga (πολύχρωμα παραδοσιακά υφάσματα), ζωγραφιές ή γλυπτά ντόπιων καλλιτεχνών, κοσμήματα, κλπ . Σημειώστε ότι το παζάρι επιβάλλεται, σε τιμές 50-60% χαμηλότερες από την τιμή που θα σας δώσει αρχικά ο πωλητής. Προσοχή χρειάζεται η αγορά προϊόντων από έβενο, ώστε να είναι πραγματικό και όχι βαμμένο ξύλο. Το Africulture House Curios είναι ένα από τα καλύτερα μαγαζιά στο Moshi με μεγάλη ποικιλία χειροτεχνιών και καλές τιμές.

Φαγητό  - ποτά

Όλα τα φαγητά του προγράμματος περιλαμβάνονται στην τιμή και παρασκευάζονται από το προσωπικό του τοπικού μας συνεργάτη με φροντίδα στην υγιεινή των επισκεπτών. Ποτέ μην πιείτε νερό πηγής ή τρεχούμενο στο βουνό χωρίς την ανάλογη επεξεργασία με χαπάκια ή κατάλληλα φίλτρα. Στην διάρκεια της ανάβασης το τοπικό γραφείο μας παρέχει πόσιμο νερό καθημερινά, το οποίο είναι αρκετό για την διάρκεια της πορείας μας. Στο καταφύγιο συμπληρώνουμε υγρά με ζεστό τσάι η ποτά (αναψυκτικά ή μπύρες) με έξτρα χρέωση. Πάρτε υπόψη σας ότι στην ανάβαση, και όσο πιο ψηλά στην κορυφή ανεβαίνουμε, τόσα περισσότερα υγρά είναι αναγκαία στον οργανισμό μας. Γενικά συστήνουμε να μην δοκιμάζετε φαγητά που δεν είναι μαγειρεμένα, και ωμές σαλάτες, εκτός όσων  προετοιμάζει το προσωπικό μας ή σερβίρονται στα ξενοδοχεία της διαμονής μας.

Υγιεινή – Ασφάλεια

Το πιθανότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε κατά την ανάβασή σας στο βουνό είναι η ασθένεια του υψομέτρου. Στο πρόγραμμά μας έχουμε προβλέψει μια επιπλέον ημέρα εγκλιματισμού και επιπλέον πορείες καθημερινά. Χρειάζεται ωστόσο υποβοήθηση είτε με χαπάκια acetazolamide (ρωτήστε τον γιατρό σας), είτε με ασπιρίνες (μια κάθε βράδυ), και με κατανάλωση πολλών υγρών. Στην ζώνη του δάσους στο Κιλιμάντζαρο και στα εθνικά πάρκα του σαφάρι, χρειάζεται προσοχή και προστασία για ελονοσία. Φοράτε μακρυμάνικα και χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά όλες τις ώρες της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον ένα μήνα πριν το ταξίδι σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, να του παρουσιάσετε το ιατρικό ταξιδιωτικό σας ιστορικό (τι άλλα εμβόλια έχετε κάνει στο παρελθόν) και αυτός θα σας δώσει οδηγίες για το ταξίδι σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ - ταξιδιωτική ιατρική, για περισσότερες πληροφορίες www.keelpno.gr/el-gr/ταξιδιωτικήιατρική.aspx ή να τηλεφωνήσετε στα 2105212193,4,5

Φιλοδώρημα

Τα φιλοδωρήματα προς τους οδηγούς, τον μάγειρα και τους αχθοφόρους στο Κιλιμάντζαρο, δεν είναι μια απλή προαιρετική υποχρέωση. Οι χιλιάδες ξένων ορειβατών με το πέραμα των χρόνων, έχουν παγιώσει μια πολιτική υψηλών φιλοδωρημάτων που ξεπερνάνε τα 200 δολάρια ανά ταξιδιώτη. Οι δε ντόπιοι αν δεν λάβουν ανάλογο φιλοδώρημα θυμώνουν. Για την αποφυγή κουραστικών αψιμαχιών στο τέλος της ανάβασης, υπολογίστε το φιλοδώρημα στον προϋπολογισμό της εκδρομής σας από την αρχή του ταξιδιού. Θα πρέπει μόνοι σας να δώσετε τα φιλοδωρήματα σε έναν - έναν από το προσωπικό που σας βοήθησε στην ανάβαση. Μην τα δώσετε στον οδηγό να τα μοιράσει αυτός. Τα καθιερωμένα φιλοδωρήματα είναι: για τον οδηγό βουνού 15 – 20 δολάρια ανά ημέρα, για τον βοηθό οδηγό 10-12 δολάρια ανά ημέρα, για τον μάγειρα 8-10 δολάρια ανά ημέρα και για τον κάθε αχθοφόρο 6-8 δολάρια ανά ημέρα. Στο σαφάρι το φιλοδώρημα στον οδηγό κάθε αυτοκινήτου είναι 5-10 δολάρια ανά ημέρα. Στα lodges και τα ξενοδοχεία αν θέλετε να αφήσετε κάποιο φιλοδώρημα καλό είναι να το βάζετε στο ειδικό κουτί που έχουν όλα τα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να μοιράζεται σε όλο το προσωπικό. Στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και των lodges 2-8 δολάρια ανά τραπέζι ανάλογα την κατηγορία.

Μεταφορά αποσκευών

Ο σάκος που θα έχετε για την μεταφορά του εξοπλισμού σας στο βουνό από τους αχθοφόρους, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει όλα σας τα πράγματα (ορειβατικό εξοπλισμό, ρούχα, υπνόσακο, κλπ). Καλό είναι να είναι αδιάβροχος, διαφορετικά θα συσκευάσετε όλα σας τα ρούχα σε χωριστές πλαστικές σακούλες ή dry bag. Καλό είναι επίσης να είναι ένας μαλακός σάκος και όχι σκληρή βαλίτσα, και να κλειδώνουν τα φερμουάρ του. Τα προσωπικά σας αντικείμενα (παγούρι, φωτογραφική μηχανή, αδιάβροχο, ζεστά ρούχα, μπουφάν, αντηλιακό, κλπ) και το lunch pack, τα μεταφέρετε μόνοι σας με ένα άνετο σακίδιο ημέρας 30-35 λίτρων. Αυτό το σακίδιο θα το έχετε και ως χειραποσκευή στο αεροπλάνο.

 • Σάκο μεταφοράς εξοπλισμού για μεταφορά από τους αχθοφόρους.
 • Λουκέτο/α κλειδώματος του σάκου
 • Σακίδιο ημέρας 35 - 50 λίτρων με αδιάβροχο κάλυμμα
 • Αρβύλες ορειβατικές ημιάκαμπτες αδιάβροχες
 • Ελαφρά παπούτσια trekking για το περπάτημα χαμηλά και τα καταφύγια
 • Αδιάβροχες γκέτες
 • 1 ζ. κάλτσες ζεστές για την ημέρα κορυφής
 • 1 σετ ισοθερμικά εσώρουχα
 • T-shirts για την πορεία χαμηλά που θα κάνει ζέστη
 • Παντελόνι ελαφρύ για την πορεία χαμηλά και τυχόν σαφάρι σε ουδέτερα χρώματα, όχι έντονα
 • Παντελόνι fleece
 • Παντελόνι αντιανεμικό ή αδιάβροχη μεμβράνη τύπου Gore-Tex, Ventex, ή Jeantex
 • Μπουφάν fleece
 • Μπουφάν αδιάβροχο με εξωτερική μεμβράνη
 • Βέστα πουπουλένια ή συνθετική (ίσως και Gore tex αδιάβροχη)
 • 1 ζ. γάντια λεπτά ισοθερμικά
 • 1 ζ. γάντια χοντρά μάλλινα ή fleece
 • Καπέλο (αν δεν έχετε μπορείτε να αγοράσετε στην είσοδο του πάρκου)
 • Μπαλακλάβα ή σκούφο fleece
 • Πολύ λίγα τρόφιμα υψομέτρου (π.χ. μπάρες ενέργειας, σταφίδες, ή σοκολάτες).
 • Παγούρι 1 λίτρου, κατά προτίμηση θερμός
 • Μπατόν (προαιρετικά)
 • Γυαλιά ηλίου ορειβατικά
 • Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες
 • Υπνόσακο για 0ο C (τουλάχιστον) κατά προτίμηση με φερμουάρ για να τον ανοίγετε χαμηλά που δεν θα έχει κρύο. Αν δεν έχετε μπορεί να μας προμηθεύσει ο τοπικός μας συνεργάτης.
 • Αντηλιακό με δείκτη 30+
 • Liposan
 • Υγρά μαντηλάκια
 • 1 σαπούνι πράσινο για μπάνιο και τυχόν μπουγάδα
 • Είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, ξυριστικά, σαμπουάν, πετσέτα)
 • Χαρτί υγείας
 • Προαιρετικά κάποιο ισοτονικό υγρό για την ημέρα της κορυφής

Σημείωση: Αν δεν έχετε ορειβατικές αρβύλες και σκοπεύετε να αγοράσετε, μην το κάνετε την τελευταία στιγμή. Αγοράστε τις έγκαιρα και χρησιμοποιήστε τις μερικές φορές πριν την ανάβαση στο βουνό, για να αποκτήσουν την φόρμα του ποδιού σας και να μην σας χτυπήσουν στην διάρκεια της ανάβασης.

Ατομικό φαρμακείο (σε σκληρή συσκευασία, π.χ τάπερ)

 • Ασπιρίνες (θα παίρνετε από 1 κάθε βράδυ για λόγους εγκλιματισμού)
 • Diamox για την ασθένεια του υψομέτρου (αν δεν είσαστε αλλεργικός στη σουλφοναμίδη, ρωτήστε τον γιατρό σας)
 • Χαπάκια ελονοσίας (από τις κατά τόπους Νομαρχίες)
 • Εντομοαπωθητικά
 • Χαπάκια για ναυτία
 • Επιδεσμικό υλικό (γάζες, αυτοκόλλητους επιδέσμους)
 • Αντισηπτική κρέμα – betadine αλοιφή
 • Cold & flu
 • Αντιδιαρροϊκά
 • Αντιισταμινικά
 • Αλοιφή για μυϊκούς πόνους
 • Υλικά για τυχόν φουσκάλες από τα παπούτσια
 • Αμμωνία
 • Χαπάκια καθαρισμού νερού
 • Ειδικά φάρμακα αν γνωρίζει κάποιος ότι έχει συγκεκριμένο πρόβλημα