Περού - Βολιβία

Είστε εδώ

Περίοδος υλοποίησης :10-29/3/2015
Τιμή :

Υπηρεσίες εδάφους χωρίς διεθνή πτήση

 •  4.050€/άτομο (για 5-7 άτομα εκτός του συνοδού)
 •  3.650/άτομο (για 8-9 άτομα εκτός του συνοδού)
 •  3.500/άτομο (για 10 + άτομα εκτός του συνοδού)
Διάρκεια :20 μέρες
Minimum συμμετοχής :5 άτομα
Προϋποθέσεις συμμετοχής :Στοιχειώδης φυσική κατάσταση. Για την επίσκεψή μας στη ζούγκλα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για κίτρινο πυρετό, καθώς και χαπάκια ελονοσίας.

Το ταξίδι αυτό σχεδιάστηκε για ανθρώπους που αγαπούν την εξερεύνηση και την επαφή με την τοπική ζωή, τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τους ανθρώπους αλλά και το φυσικό περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία: ωκεανό, έρημο, βουνά, στέπες, υψίπεδα, ζούγκλα, ξωτικά πουλιά, κλπ. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μέρη του Περού και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνει μια σχετική άνεση χρόνου και όχι ένα διαρκές κυνηγητό από το ένα μνημείο στο επόμενο. Σε όλα τα μέρη που επισκεπτόμαστε αφιερώνουμε αρκετό χρόνο ώστε να τα γνωρίσουμε πραγματικά, και δεν τα περνάμε ξώφαλτσα, ενώ αφιερώνουμε και χρόνο να εξερευνήσουμε την κρυφή πλευρά των περιοχών. Αυτός είναι ο λόγος που θα περπατήσουμε στο μονοπάτι των Ίνκας, θα σκαρφαλώσουμε στην κορυφή Huayna Picchu πάνω από τα ερείπια του Machu Picchu, θα εξερευνήσουμε την έρημο στην ακτή του Εθνικού Πάρκο του Parakas, θα περιπλανηθούμε στη ζούγκλα του Αμαζονίου σε ένα από τα απομακρυσμένα και καλύτερα οργανωμένα lodge του πάρκου Tampopata, θα χαλαρώσουμε στα καφέ του Cusco χωρίς να μας κυνηγάει ο ξεναγός για να πάμε να δούμε το επόμενο αξιοθέατο, και γενικά ότι δούμε από το ταξίδι αυτό θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο. Τα ξενοδοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τα καλύτερα ξενοδοχεία 3*, κοντά στα κέντρα των πόλεων ώστε να διευκολύνονται οι βόλτες εκτός προγραμματισμού. Σχεδόν παντού θα έχουμε τοπικούς αγγλόφωνους ξεναγούς. 

Αρχηγός της εκδρομής ο Χρήστος Λάμπρης, συνιδρυτής της Trekking Hellas.

Ημέρα 1η (Τρίτη 10/3/2015)

 Πτήση Αθήνα-Λονδίνο (British αναχ. 08:10–αφ. 10:10), Λονδίνο–Μαιάμι (American Airlines αναχ. 14:50 – αφ. 21:00), Μαϊάμι – Λίμα (American Airlines αναχ. 23:59 – αφ. 04:39).

Ημέρα 2η (11/3/15) LIMA

Άφιξη στη Λίμα το πρωί στις 04:39. Μετά τις διατυπώσεις της εισόδου μας στην χώρα μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο για ένα καφέ και αμέσως μετά ξεκινάμε την γνωριμία μας με την Λίμα. Η Λίμα είναι πλέον μία σύγχρονη, θορυβώδεις και κάπως ανοργάνωτη πόλη 8 εκ. κατοίκων, που όμως αποτελεί μέρος του σύγχρονου Περού και η γνωριμία μαζί της συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη εικόνα της χώρας. Θα επισκεφθούμε την Plaza San Martin και την Plaza de Armas με τον καθεδρικό ναό που έχτισε ο Pizarro to 1635.  Θα δούμε επίσης το ιστορικό κέντρο της Λίμα που περιλαμβάνει πολλά αποικιοκρατικά κτίρια μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φημισμένα για τα περίπλοκα μπαλκόνια τους, ενταγμένα από την UNESCO στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Επιστροφή το μεσημέρι στο ξενοδοχείο για να παραλάβουμε δωμάτια και το απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση από το ταξίδι.

Ημέρα 3η (12/3) LIMA - BALESTAS - NAZCA (Π)

Αναχωρούμε το πρωί στις 07:00 με πούλμαν της γραμμής για την Ica (290 χλμ), όπου φτάνουμε κατά τις 12:30. Η διαδρομή διασχίζει την έρημο του Περού και αποτελεί μέρος του δυτικού Παναμερικάνικου αυτοκινητόδρομου. Στην Ica θα επισκεφθούμε ένα οινοποιείο όπου παρασκευάζεται το Pisco, το κύριο συστατικό του διάσημου κοκτέιλ Pisco Sur, καθώς και την όαση Huacachina, μια μικρή όαση ανάμεσα σε εντυπωσιακούς αμμόλοφους. Το απόγευμα συνεχίζουμε το ταξίδι μας για την Nazca (137 χλμ, 2 ώρες), όπου και θα διανυκτερεύσουμε στο ξενοδοχείο Casa Andina Classic Nasca ή άλλο παρόμοιο.

Ημέρα 4η (13/3) NAZCA – PARAKAS (Π)

Η Νάζκα έγινε παγκοσμίως γνωστή για τις μυστηριώδεις γεωγλυφικές φιγούρες που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή της ερήμου. Δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό της Nazca από το 300 π.χ. έως το 700 μχ.  Περιλαμβάνουν περίπου 30 φιγούρες πουλιών και ζώων (όπως αράχνη, πίθηκο, σκύλο, σαύρα, κολιμπρί, κόνδορα, κ.ά) με μήκος από 15 έως 300 μέτρα, ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και γεωμετρικά σχήματα, σπείρες και περισσότερες από 700 ευθείες γραμμές που φτάνουν σε μήκος μερικές χιλιάδες μέτρα. Η πραγματική διάσταση αυτών των σχεδίων μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως μόνο από τον αέρα. Για όσους το επιθυμούν μπορούν να πραγματοποιήσουν μια πτήση με ένα μικρό 4θέσιο αεροπλάνο Cessna ώστε να δουν τις φιγούρες από τον αέρα. Η πτήση αυτή έχει ένα επιπλέον κόστος 150 δολαρίων. Όσοι δεν επιθυμούν την πτήση μπορούν να δουν τις φιγούρες από έναν μεταλλικό πύργο που έχει στηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό κοντά σε ορισμένες από τις φιγούρες. Η πτήση διαρκεί 40 περίπου λεπτά. Το μεσημέρι αναχωρούμε για το Parakas (190 χλμ, 3,5 ώρες), ένα μικρό ψαροχώρι στις ακτές του Ειρηνικού. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο Posada del Emancipador με θέα προς την θάλασσα, ή άλλο παρόμοιο.

Ημέρα 5η (14/3) BALLSTAS ISLANDS CRUISE - LIMA (Π)

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για μια δίωρη κρουαζιέρα στα νησιά Ballestas (γνωστά και ως Γκαλαπάγκος του Περού), βραχώδη νησιά με σπηλιές, φυσικές αψίδες και μικρές παραλίες που φιλοξενούν μία μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής με περισσότερα από 100 είδη πουλιών (κορμοράνους, γλαρόνια, πελεκάνους, αβοκέτες, κ.ά), θαλάσσιους ελέφαντες, χελώνες, δελφίνια, φάλαινες, καρχαρίες και λίγους πιγκουίνους. Θα χρειαστεί να έχετε καλά ρούχα γιατί μπορεί να κάνει κρύο, καθώς και αδιάβροχο για τα θαλασσόνερα που θα πιτσιλάνε.   Επιστρέφοντας, θα επισκεφθούμε το παράκτιο Εθνικό Πάρκο του Παράκας (National Paracas Reserve), όπου θα περπατήσουμε 2 με 2,5 ώρες κατά μήκος των βραχωδών ακτών θαυμάζοντας τον ωκεανό και την παράκτια ζωή του. Το μεσημέρι στις 15:00 με πούλμαν της γραμμής θα επιστρέψουμε ξανά στην Λίμα, όπου θα φτάσουμε στις 19:00.

Ημέρα (15/3) LIMA – PUERTO MALDONADO – WASAI TAMBOPATA LODGE (Π, Μ,Β)

Μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας στο Puerto Maldonado, στο Εθνικό Πάρκο Tambopata, στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Το πάρκο αυτό έχει έκταση 10 χιλιάδων τ. χιλ. θεωρείτε ως το πλέον αξιόλογο σε όλο τον κόσμο, με τεράστια ποικιλία άγριας ζωής, πανίδας και χλωρίδας. Είναι αρκετά πιθανό να δει κανείς άγρια ζώα όπως γιγάντια βίδρα, ανακόντα, ιαγουάρο, αιλουροπάρδαλη, κ.ά.Με μηχανοκίνητη βάρκα θα αναπλεύσουμε τον ποταμό μέχρι το to Refugio Amazonas (3 ώρες) ή το Posada Amazonas Lodge (2 ώρες). Στην διάρκεια της διαδρομής θα πάρουμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε πακέτο μέσα στην βάρκα.Η ποικιλία των ειδών είναι εντυπωσιακή αφού υπάρχουν πάνω από 590 είδη πουλιών, 200 είδη θηλαστικών, 900 είδη πεταλούδων, 190 είδη ερπετών, 94 είδη ψαριών και 2.000 είδη λουλουδιών. Σε δύο σημεία του πάρκου μάλιστα, με έκταση δέκα στρεμμάτων το καθένα, έχει εντοπιστεί η μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας στον πλανήτη, με 187 είδη δέντρων στο ένα και 207 είδη φυτών στο άλλο. Στο πάρκο ζουν επίσης μερικές αυτόχθονες φυλές. To lodge έχει ευρύχωρα δωμάτια με τη μια πλευρά ανοιχτή, έτσι ώστε να αισθάνεται κάποιος ότι κοιμάται μέσα στη ζούγκλα. Στα κρεβάτια έχει κουνουπιέρες για έναν ήσυχο ύπνο, ενώ υπάρχει υπαίθρια τραπεζαρία και σαλόνι με αιώρες. Δείτε πληροφορίες για την περιοχή και τα lodge στην σελίδα http://www.perunature.comΜετά από την τακτοποίησή μας στα δωμάτια και μια σύντομη ξεκούραση θα κάνουμε την πρώτη μας βόλτα στην ζούγκλα για να μάθουμε κάποιες από τις βασικές αρχές του οικοσυστήματος και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικά άγρια ζώα και πουλιά. Επιστρέφουμε στο lodge για βραδινό φαγητό και μετά όσοι το επιθυμούν θα κάνουμε την πρώτη μας νυχτερινή βόλτα στην ζούγκλα για να πάρουμε μια ιδέα από την νυχτερινή ζωή της ζούγκλας (έντομα, βατράχια και ίσως μια τυχαία συνάντηση με κάποιο θηλαστικό).

Ημέρα 7η (16/3) WASAI TAMBOPATA (Π, Μ,Β)

Ξυπνάμε πολύ νωρίς για ανάβαση με βάρκες στον ποταμό Tampopata. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε Τάπιρους (φυτοφάγο μεγαλόσωμο παχύδερμο θηλαστικό με προβοσκίδα), Καπιμπάρα (υδρόχοιρος, το μεγαλύτερο τρωκτικό του κόσμου), ιαγουάρους και ελάφια. Επίσης ένα εκπληκτικό θέαμα μας περιμένει σε απόκρημνες όχθες του ποταμού, όπου εκατοντάδες πολύχρωμοι παπαγάλοι και διάφορα είδη macaws συναθροίζονται για να φάνε άργιλο με μεταλλικά άλατα. Στη συνέχεια θα βγούμε από την βάρκα για μια μικρή βόλτα να δούμε και άλλα ζώα όπως οι πίθηκοι. Επιστρέφουμε στο lodge για πρωινό και θα συνεχίσουμε με μια βοτανική βόλτα στην ζούγκλα, σε μια ειδική διαδρομή για τον σκοπό αυτό. Μπορούμε επίσης να σκαρφαλώσουμε σε σκαλωσιές 35 μ ύψους με πανοραμική θέα προς το ποτάμι και το δάσος.

Ημέρα 8η (17/3) PUERTO MALDONADO – CUZCO (Π)

Αναχώρηση από το lodge με βάρκα για να επιστρέψουμε στο Puerto Maldonado, απ’ όπου πετάμε για το Cuzco (διάρκεια πτήσης 1 ώρα). Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο Inkarri (http://www.inkarrihostal.com/english/) το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο αποικιακού χαρακτήρα που διατηρεί ακόμη ένα πηγάδι 250 ετών, αν και έχει μοντέρνα δωμάτια με πολύ καλή εξυπηρέτηση από το προσωπικό.Το Cuzco έχει ανακηρυχτεί από την Unesco ως μνημείο της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς, και πράγματι είναι ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό στολίδι των Άνδεων. Ήταν η πρωτεύουσα των Incas και βρίσκεται σε υψόμετρο 3350 μ. Τα κτίρια αποτελούν ένα συναρπαστικό μίγμα προκολομβιανής και αποικιακής αρχιτεκτονικής. Όλη σχεδόν η πόλη είναι χτισμένη σε προϋπάρχουσες τοιχοποιίες των Incas που σήμερα λειτουργούν ως θεμέλια για τα σύγχρονα κτίρια.Θα έχουμε το απόγευμα ελεύθερο για να περιπλανηθούμε στα στενά δρομάκια του, να χαζέψουμε σε μαγαζάκια, γκαλερί, ή να απολαύσουμε τον καφέ μας με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής πλανόδιων μουσικών. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε κάποια από τα μουσεία του Cuzco, όπως το ιστορικό μουσείο, το μουσείο σύγχρονης τέχνης κ. ά.Σημείωση: Για την επίσκεψή μας στους αρχαιολογικούς χώρους του Cuzco θα προμηθευτούμε ένα τουριστικό εισιτήριο (Boleto Turistico del Cusco, BTC) που ισχύει για 10 μέρες και μας επιτρέπει να επισκεφθούμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του. Το εισιτήριο αυτό περιλαμβάνεται στην τιμή.

Ημέρα 9η (18/3) CUSCO (Π)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο φρούριο Puca Pucara (Κόκκινο Φρούριο στη διάλεκτο των Κέτσουα), και το τεράστιο φρούριο Sacsayhuamán, το Tambomachay, ιερό των Ίνκας αφιερωμένο στη λατρεία του νερού, αποκλειστικά για βασιλική χρήση, το ιερό Qenko, που ήταν αφιερωμένο στην λατρεία των ζώων και τέλος το φρούριο Sacsayhuamán, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νότιας Αμερικής. Το Cuzco σχεδιάστηκε ολόκληρο στη μορφή ενός πούμα με το Sacsayhuamán να αποτελεί το κεφάλι του. Η κατασκευή του διήρκεσε πάνω από 70 χρόνια και χρειάστηκαν 20.000 άντρες για να μεταφέρουν τις πέτρες και να τις πελεκήσουν. Ολοκληρώνουμε την ξενάγησή μας στο Cuzco επισκεπτόμενοι τον καθεδρικό ναό και το Ιερό του Ήλιου.

Ημέρα 10η (19/3) CUZCO - SACRED VALLEY – OLLANTAYTAMBO (Π, Μ)

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την περιήγησή μας στην κοιλάδα Urubamba. Θα επισκεφθούμε το Ollantaytambo, μια όμορφη μικρή πόλη στο δυτικό άκρο της κοιλάδας. Όλη η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε αρχαία τείχη των Incas διατηρώντας τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά τους. Όλη η πόλη χωρίζεται σε μπλοκ (canchas) τα οποία διατηρούνται σχεδόν άθικτα. Κάθε cancha έχει μόνο μία είσοδο (συνήθως μια τεράστια πέτρινη πύλη) που οδηγεί σε μια κεντρική αυλή και τα σπίτια βρίσκονται χτισμένα γύρω από την αυλή με τα εξωτερικά τείχη τους να δίνουν φρουριακή δομή στα cancha. Βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες μια πλαγιάς με ορισμένα θεαματικά ερείπια των Incas, με σπουδαιότερο το τέμπλο στο επάνω μέρος, χτισμένο με τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους, με τέλεια εφαρμογή μεταξύ τους, που όμοιοί τους δεν υπάρχουν ούτε στο Machu Picchu.Επίσης θα επισκεφθούμε την ακρόπολη στο Pisac και την αγορά του, ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσετε τοπικά έργα τέχνης. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει και περάσματα από άγνωστες γωνιές της κοιλάδας, μέρη στα οποία δεν θα δούμε σχεδόν καθόλου άλλους τουρίστες, ενώ θα  πάρουμε το μεσημεριανό μας σε μια φάρμα αγροτών μαζί με μέλη της οικογένειας. Αργά το απόγευμα θα καταλήξουμε στο Ollantaytambo όπου θα διανυκτερεύσουμε στο ξενοδοχείο El Albergue.

Ημέρα 11η (20/3) INCA TRAIL (Π, Μ)

Αναχωρούμε με το τρένο για το 104ο χλμ της διαδρομής προς Machu Picchu, όπου φτάνουμε κατά τις 10 το πρωί. Από το σημείο αυτό θα περπατήσουμε στο τελευταίο σκέλος του φημισμένου μονοπατιού των Incas, το Inca Trail.Η συνολική διάρκεια της πορείας είναι 6-7 ώρες και το μήκος του μονοπατιού 13 χλμ. Η διαδρομή προσφέρει εξαιρετική θέα στην κοιλάδα και τις κορυφές των βουνών και το μονοπάτι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς συντηρείτε μια φορά το χρόνο.Αρχίζουμε με μια ανάβαση στις πλαγιές της κοιλάδας μέχρι να συναντήσουμε το αρχαίο μονοπάτι των Ίνκας. Αρχικά θα περάσουμε από τον αρχαιολογικό χώρο Chachabamba και μετά από πορεία 2,5 ωρών θα φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο Wiñaywayna, το σημαντικότερο σύμπλεγμα ερειπίων σε όλο το μονοπάτι μετά το Machu Picchu. Συνεχίζουμε και μετά από μια ώρα φτάνουμε  στο Intipunku, την Πύλη του Ήλιου, απ’ όπου έχουμε την πρώτη πανοραμική άποψη του Machu Picchu. Μετά από ένα σύντομο ακόμη περπάτημα φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο όμως προσπερνάμε συνεχίζοντας χαμηλά για το Aguas Calientes. Σας προτείνουμε μια επίσκεψη στις θερμές πηγές για ένα χαλαρωτικό μπάνιο (έχει έξτρα κόστος και πρέπει να έχετε μαγιό). Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Presidente (www.hotelesperu.com/hotel-presidente).

Ημέρα 12η (21/3) MACHU PICCHU – CUZCO (Π)

Ξυπνάμε νωρίς το πρωί και με λεωφορείο ανεβαίνουμε ξανά στο Machupicchu όπου θα κάνουμε μια πλήρη οργανωμένη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της ιερής ακρόπολης των Inca που θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα έχουμε έπειτα ελεύθερο χρόνο να περπατήσουμε γύρω και να αναρριχηθούμε στην κορυφή Huayna Picchu που ορθώνεται πάνω από το Machu Picchu, προσφέροντας πανοραμική θέα του χώρου και του επιβλητικού τοπίου γύρο. Θα μπορέσουμε επίσης να επισκεφθούμε τον ναό του φεγγαριού και την εντυπωσιακή γέφυρα των Inca, στα κάθετα βράχια πάνω από τη χαράδρα του Urubamba. Το απόγευμα συναντιόμαστε στο Aguas Calientes για να πάρουμε το τραίνο προς το Cusco, όπου φθάνουμε το βράδυ.

Ημέρα 13η (22/3) CUSCO (Π)

Ελεύθερη ημέρα στο Cusco για ψώνια και χαλάρωση στα καφέ της πόλης. Όσοι το επιθυμούν μπορούμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικούς χώρους Maras / Moray και στα αρχαία αλατωρυχεία Salineras.

Ημέρα 14η (23/3) CUSCO – PUNO (Π, M)

Στις 8:00 το πρωί αναχωρούμε με πολυτελές πούλμαν της γραμμής για το Puno. Το πούλμαν είναι πολύ άνετο και στη διαδρομή κάνει διάφορες στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος (Pukara, Raqchi, Andahuayillas), διασχίζοντας τα υψίπεδα με το ψηλότερο πέρασμα στα 4.335 μ όπου κάνει μια σύντομη στάση σε λιβάδια με λάμα, βικούνα και αλπακά. O δρόμος είναι σε καλή κατάσταση και έχει περιορισμένη κίνηση άλλων αυτοκινήτων. Μεσημεριανό φαγητό θα πάρουμε σε εστιατόριο στο χωριό Sicuani στη διαδρομή. Το απόγευμα στις 6:00 φτάνουμε στο Puno, όπου μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο Eco Inn, το οποίο βρίσκεται σε μια πλαγιά με θέα τη λίμνη, λίγο έξω από την πόλη.

Ημέρα 15η (24/3) ΤΙΤΙΚΑΚΑ – TAQUILE (Π, Μ)

Εκδρομή στη λίμνη Τιτικάκα, μια από τις ψηλότερες και μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου στα 3.820 μ. Αρχικά θα επισκεφθούμε τα πλωτά νησάκια Uros όπου ζουν ινδιάνοι ψαράδες. Συνεχίζουμε για το νησί Taquile, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της λίμνης. Θα περπατήσουμε μέχρι το χωριό όπου οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει τον παλαιό τρόπο ζωής τους, πουλώντας χειροτεχνήματα και υφαντά. Στο χωριό θα πάρουμε και το μεσημεριανό μας φαγητό.Το απόγευμα επιστρέφουμε και πάλι στο Puno και συνεχίζουμε για μια ξενάγηση στην νεκρόπολη του Sillustani. To Sillustani βρίσκεται δίπλα από μια λίμνη και αποτελείται από εντυπωσιακούς πέτρινους πύργους με ύψος άνω των 12 μέτρων φτιαγμένοι να φιλοξενούν τις σωρούς των νεκρών Ινδιάνων, με ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό το οποίο δείχνει να αμφισβητεί τους νόμους τις ισορροπίας αφού η βάση τους έχει μικρότερη διάμετρο από ότι η κορυφή τους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 16η (25/3) PUNO – COPACABANA – ISLA DEN SOL

Ξεκινάμε πρωί από το Puno με προορισμό την Βολιβία. Σε 2,5 ώρες φτάνουμε στα σύνορα και μετά τις διατυπώσεις φτάνουμε στην Copacabana. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη αναχωρούμε για το νησάκι Isla Del Sol (το νησί του ήλιου) όπου θα επισκεφθούμε αρχαιολογικές θέσεις και θα περπατήσουμε μέχρι το χωριό Yumani όπου μπορούμε να πάρουμε το μεσημεριανό μας φαγητό. Το απόγευμα επιστρέφουμε στην Copacabana για διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Rosario.

Ημέρα 17η (26/3) COPACABANA – TIWANAKU – LA PAZ (Π)

Αναχωρούμε από το ξενοδοχείο με προορισμό το ακρωτήριο της Copacabana απ’ όπου με σκάφος διασχίζουμε την Τιτικάκα στον πορθμό Tiduina. Συνεχίζουμε για μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Tiwanaku, ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Θα επισκεφθούμε το μουσείο όπου θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό Tiwanaku και στη συνέχεια θα περπατήσουμε στον χώρο μέσα από τέμπλα όπως, την Πυραμίδα Akapana, το ημιυπόγειο τέμπλο, τον ναό Kalasasaya όπου θα δούμε τον μονόλιθο Ponce και την περίφημη Πύλη του Ήλιου.Το απόγευμα συνεχίζουμε για τη La Paz όπου τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο Rosario, το οποίο βρίσκεται στην γειτονιά των μουσείων της La Paz.

Ημέρα 18η (27/3) LA PAZ & MOON VALLEY

Η La Paz είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα κράτους στον κόσμο, σε υψόμετρο 3.640 μ. με τις επάνω γειτονιές της να φτάνουν τα 4.200 μ. Είναι χτισμένη σε μια βαθιά κοιλάδα, στους πρόποδες του Illimani (6439μ), το ψηλότερο βουνό της Βολιβίας. Ιδρύθηκε από τους Ισπανούς το 1548 και διατηρεί ακόμη πολλά χαρακτηριστικά αποικιακής ατμόσφαιρας, αναμιγμένη με την τοπική κουλτούρα των Ινδιάνων. Το πρωί αναχωρούμε για την γνωριμία μας με την πόλη που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κεντρική Πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, την αγορά χειροτεχνιών και την φημισμένη αγορά των μαγισσών. Ιδιαίτερα η αγορά των μαγισσών είναι μια από τις πλέον ασυνήθιστες αγορές, όπου μπορεί να βρει κανείς τοπικά γιατροσόφια για κάθε είδους πάθηση, φυτικής και ζωικής προέλευσης. Αργότερα συνεχίζουμε για την Moon Valley, ένα φανταστικό τοπίο δίπλα στην πόλη με γεωλογικούς σχηματισμούς που παραπέμπουν σε σεληνιακά τοπία και μοιάζουν με μια έρημο από σταλαγμίτες.

Ημέρα 19η (Σάββατο 28/3) ΠΤΗΣΗ LA PAZ – ΕΛΛΑΔΑ (Π)

Μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας. Πτήση La Paz – Μαϊάμι (American Airlines αναχ. 07:47 – αφ. 17:21), Μαϊάμι – Λονδίνο (American Airlines αναχ. 19:05 – άφ. 08:40).

Ημέρα 20η (Κυριακή 29/3) ΑΦΙΞΗ ΕΛΛΑΔΑ

Άφιξη στις 18:25 στην Αθήνα (πτήση Λονδίνο – Αθήνα British αναχ. 12:50 – άφ. 18:25).

Η τιμή περιλαμβάνει:

 • Έλληνα συνοδό
 • Τοπικό αγγλόφωνο συνοδό
 • Το πρόγραμμα όπως περιγράφεται με την υποστήριξη τοπικού γραφείου
 • Διαμονή σε δίκλινα δωμάτια, σε ξενοδοχεία 3*
 • Γεύματα όπως περιγράφονται (Π = πρωινό, Μ= μεσημεριανό, Β= βραδινό)
 • Εισιτήρια εισόδου για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Άδεια trekking στο Inca Trail
 • Τις εσωτερικές πτήσεις του Περού
 • Την πτήση πάνω από τη Νάζκα

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:

 • Διεθνείς πτήσεις (όσο νωρίτερα βγει το εισιτήριο, τόσο φθηνότερο θα είναι)
 • Τα υπόλοιπα γεύματα, πέραν αυτών που περιγράφονται
 • Φόρους αεροδρομίων στις εσωτερικές πτήσεις του Περού
 • Προσωπικά έξοδα (τηλέφωνα, ποτά, κλπ)
 • Μεταφορά αποσκευών στα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, κλπ
 • Προαιρετικές εκδρομές
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση
 • Απρόοπτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από έκτακτες αλλαγές προγράμματος (ακυρώσεις πτήσεων, καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές,, κ.ά)
 • Φιλοδωρήματα

Σημείωση 1: Οι τιμές υπολογίστηκαν με την ισοτιμία του 1 € = 1.26 USD. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ισοτιμία θα επηρεάσει και την τελική τιμή.

Σημείωση 2: Λόγω του ότι οι τιμές των διεθνών αεροπορικών εισιτηρίων αλλάζουν ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσής τους, δεν μπορούμε να δώσουμε τελική τιμή εισιτηρίου. Το αεροπορικό εισιτήριο σήμερα (Οκτώβριο 2014) με την American Airlines, είναι περίπου 1.110 ευρώ για τις συγκεκριμένες (και μόνο) ημερομηνίες, όμως οι τιμές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Σημείωση 3. Τα ξενοδοχεία του Περού ετοιμάζουν τους καινούργιους τιμοκαταλόγους τους για το 2015 και είναι πιθανό μόλις αυτό γίνει να ανεβάσουν τις τιμές (κάθε χρόνο οι τιμές στο Περού ανεβαίνουν περίπου 5%). Θα πρέπει λοιπόν η όποια κράτηση να γίνει έγκαιρα πριν ανακοινωθούν οι νέες τιμές για το 2015.

Αλλαγές προγράμματος - Ακυρώσεις

Η Trekking Hellas μεριμνά ώστε όλες οι υπηρεσίες που περιγράφονται στο πρόγραμμα να προσφερθούν στο ακέραιο. Διατηρεί ωστόσο το δικαίωμα να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα, τα καταλύματα ή άλλες, εφόσον το κρίνει αναγκαίο για οποιονδήποτε λόγο. Οι αλλαγές αυτές θα ανακοινώνονται άμεσα στους ενδιαφερόμενους. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανακοινώσει αν συμφωνεί με τις αλλαγές ή να ακυρώσει την συμμετοχή του, παίρνοντας υπόψη του την πολιτική ακυρώσεων που περιγράφεται στο τέλος της παραγράφου. Μέσα στις πιθανές αλλαγές περιλαμβάνονται και τα ονόματα των ξενοδοχείων, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε αυτό που περιγράφεται στο πρόγραμμα. Επίσης δεν είμαστε υπεύθυνοι για αλλαγές ή ακυρώσεις που πραγματοποιούνται από τους μεταφορείς (εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις, τοπικές μεταφορές), για λόγους ανώτερους (καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, μηχανικές βλάβες, απεργίες, κλπ). Σε κάθε περίπτωση πάντως η TREKKING HELLAS και το τοπικό συνεργαζόμενο γραφείο θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από κάποια αναγκαία αλλαγή.

Σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού με ευθύνη του πελάτη, ισχύουν τα παρακάτω:

 • Ακύρωση μέχρι 60 ημέρες πριν την αναχώρηση. Παρακράτηση όλης της προκαταβολής
 • Ακύρωση από 59 έως 30 ημέρες πριν την αναχώρηση, παρακράτηση του 75% του συνολικού ποσού.
 • Ακύρωση σε λιγότερες από 30 ημέρες, παρακράτηση όλου του ποσού συμμετοχής

Σημειώστε επίσης ότι δεν δίνονται επιστροφές σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί κάποια υπηρεσία του προγράμματος από έναν συμμετέχοντα.

Οι παραπάνω όροι ακυρώσεων επιβάλλονται από τον τοπικό προμηθευτή των τουριστικών υπηρεσιών, και δεν είναι εφικτό να αλλάξουν από την TREKKING HELLAS.

Ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαία την αγορά μιας ταξιδιωτικής ασφάλισης η οποία θα καλύπτει εκτός των άλλων και μια ενδεχόμενη ακύρωση της συμμετοχής σας, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, απώλεια αποσκευών, ασθένεια ή ατύχημα, κλπ.

Ταξιδιωτική ασφάλιση μπορείτε να προμηθευτείτε από την Modial που συνεργάζεται το γραφείο μας ή από κάποιον διεθνή πάροχο που μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις.

http://www.worldwideinsure.com/WWquote.phpwww.moneysupermarket.com

Κρατήσεις

Για να ολοκληρωθεί η κράτηση απαιτείται μια προκαταβολή 1000€ το αργότερο ως 15 Δεκεμβρίου και εξόφληση όλου του ποσού συμμετοχής μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015. Επίσης θα πρέπει να μας στείλετε σκαναρισμένο το διαβατήριό σας στην διεύθυνση c.lambris@trekking.gr

Διαβατήρια

Θα πρέπει να έχουν ισχύ έξι επιπλέον μήνες από την ημερομηνία του τέλους του ταξιδιού μας. Αν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή του διαβατηρίου σας στο μεσοδιάστημα από την κράτηση του ταξιδιού, μέχρι την αναχώρησή μας, θα πρέπει να άμεσα να ενημερώσουμε το γραφείο στο Περού.

Βίζα 

Δεν απαιτείται βίζα για το Περού

Immigration Card

Φτάνοντας στη Λίμα θα προμηθευτούμε μια Κάρτα Μεταναστών, την οποία θα πρέπει να κρατήσουμε μέχρι την αναχώρησή μας από τη χώρα. Αυτή την κάρτα θα μας τη ζητάνε σε όλα τα ξενοδοχεία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να την έχουμε μαζί μας διαρκώς.

Χρήματα

Το νόμισμα του Περού είναι οι νέες σόλες (New Sol). Σε όλες τις τουριστικές περιοχές δέχονται πληρωμές με δολάρια, όμως καλό είναι να έχουμε και σόλες για τυχόν πληρωμές σε μικρά χωριά, ή απομονωμένες περιοχές. Πληρωμές μπορούν να γίνονται και με πιστωτικές κάρτες Visa, Mastercard.

Φόροι Αεροδρομίων

Στις εσωτερικές πτήσεις υπάρχει ένας φόρος αεροδρομίου 6 USD που τον πληρώνουμε επιτόπου.

Ασφάλεια

Για λόγους ασφαλείας καλό είναι τα χρήματα και τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα να τα κρατάτε σε πολύ ασφαλές σημείο επάνω σας, σε εσωτερική τσέπη ή τσαντάκι που θα ασφαλίζει πάνω σας. Σας προτείνουμε επίσης να έχετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας σε χωριστή τσάντα, και να μην κρατάτε τα χρήματα όλα μαζί σε μια θήκη.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Σας συνιστούμε να αγοράσετε μια ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει ακύρωση συμμετοχής, ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων, απώλεια αποσκευών, και ατύχημα ή ασθένεια.

Φιλοδωρήματα

Σε γενικές γραμμές το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό και δίνουμε όσο νομίζουμε. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να δίνουμε στους τοπικούς συνοδούς μας, αφού τις περισσότερες φορές το φιλοδώρημα αποτελεί την κύρια αμοιβή τους, και όχι ο μισθός του τοπικού γραφείου. Μια γενική συμβουλή είναι για ένα μέγεθος ομάδας σαν τη δική μας (4-8 άτομα) να δίνουμε ο καθένας το αντίστοιχο ποσό ενός γεύματος. Για τους οδηγούς των πούλμαν καλό επίσης είναι να υπολογίζουμε κάποιο φιλοδώρημα, έστω μικρότερο. Στο πλήρωμα των σκαφών (Ballestas, Titikaka) αυτό που προτείνουν οι οδηγίες είναι να δίνουμε περίπου 5-10 δολάρια ο καθένας μας. Για πιο μικρές εξυπηρετήσεις (π.χ. αποσκευές) μπορούμε να δίνουμε ½ - 1 δολάριο σε τοπικό νόμισμα, ή να παίρνουμε μόνοι μας τις αποσκευές μας.

Σε γενικές γραμμές πάντως κανείς δεν θα είναι απαιτητικός με το φιλοδώρημα. Επίσης, σε περίπτωση που δεν μείνουμε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες των τοπικών οδηγών ή συνοδών, εννοείται ότι δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να το κάνουμε. Καλό πάντως είναι να επιβραβεύουμε τους καλούς συνοδούς μας όπου τους έχουμε, αυτούς που θα μας αφιερώσουν την προσοχή τους και θα δώσουν το κάτι παραπάνω.

Συνολικά εκτιμώ ότι ένα ποσό 60-80 δολαρίων (40-60 ευρώ) είναι αρκετό για όλο το ταξίδι.

Ρεύμα

Σημειώστε ότι οι πρίζες στο Περού δεν έχουν την διάταξη των Ευρωπαϊκών και θα χρειαστείτε προσαρμογέα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Ώρα

Η διαφορά ώρας με το Περού είναι - 7 ώρες

Υγεία

Για την επίσκεψή μας στη ζούγκλα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για κίτρινο πυρετό, καθώς και χαπάκια ελονοσίας. Φυσικά, καλό είναι να ενημερωθείτε από τις Ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες για τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το νερό της βρύσης καλό είναι να μην το πίνετε και να χρησιμοποιούμε χαπάκια ή εμφιαλωμένο.

Επικοινωνία - πληροφορίες

Πληροφορίες για το ταξίδι μπορείτε να αναζητάτε από τον αρχηγό της εκδρομής Χρήστο Λάμπρης, 6974754952, c.lambris@trekking.gr

Εξοπλισμός

 • Σακίδιο ημέρας ~ 40 lit
 • Μπουφάν fleece
 • Μακριά και ελαφριά παντελόνια
 • t-shirt
 • Μακρυμάνικα πουκάμισα
 • Μπλούζα fleece
 • Αδιάβροχο (μπορείτε και επιτόπου να αγοράστε κάποιο αδιάβροχο πόντσο)
 • Καπέλο
 • Γυαλιά ηλίου
 • φακό
 • Παπούτσια πεζοπορίας + εφεδρικό ζευγάρι αθλητικά
 • Παγούρι

Σημείωση 1: στη ζούγκλα τα ρούχα θα πρέπει να σας προστατεύουν τόσο από τον ήλιο την ημέρα, όσο και από το τσίμπημα κουνουπιών, γι αυτό θα πρέπει να είναι μακριά και σκουρόχρωμα

Σημείωση 2: Η κύρια αποσκευή σας θα πρέπει να είναι ανθεκτικός ταξιδιωτικός σάκος ή βαλίτσα. Προσπαθήστε επίσης να μην πάρετε πολλά πράγματα και να έχετε αρκετό χώρο στην αποσκευή σας, καθώς θα κάνετε και ψώνια που θα χρειαστούν χώρο. Σημειώστε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες δέχονται μόνο μια μεγάλη αποσκευή και δεύτερη αποσκευή μπορεί να χρεωθεί στις διεθνής πτήσεις

Σημείωση 3: Μην πάρετε ρούχα για όλες τις ημέρες του ταξιδιού, και υπολογίστε τις υπηρεσίες laundry των ξενοδοχείων. Μια συμβουλή είναι να πάρετε ρούχα για 7-8 μέρες

Ατομικό φαρμακείο

 • Αντιδιαρροϊκά
 • Φακελάκια με άλατα
 • Αντισηπτικό (betadin αλοιφή)
 • Εντομοαπωθητικό
 • Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας UVA και UVB
 • Βούτυρο κακάο ή lip αλοιφή
 • Λοσιόν για ηλιακά εγκαύματα
 • Αυτοκόλητους επιδέσμους
 • Γάζες
 • Παυσίπονα