Πεζοπορία στα γεφύρια και χωριά του Ζαγορίου

Είστε εδώ

Περίοδος υλοποίησης :Όλο το χρόνο
Τιμή :

25€ / άτομο για minimum 4 συμμετέχοντες 

Διάρκεια :3 ώρες
Minimum συμμετοχής :2 άτομα
Προϋποθέσεις συμμετοχής :Στοιχειώδης φυσική κατάσταση, ψυχική και σωματική υγεία, από 8 ετών και άνω

Η πεζοπορική διαδρομή στα γεφύρια και χωριά, είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική αλλά και το φυσικό κάλλος του Κεντρικού Ζαγορίου, μέσα από τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι Ζαγορίσιοι στην καθημερινότητά τους, πριν από πολλά χρόνια.

Το Ζαγόρι, είναι γνωστό για το παραδοσιακό δίκτυο μονοπατιών που διαθέτει. Τα μονοπάτια, γνωστά και ως ‘καλντερίμια’ χρησιμοποιούνταν για να συνδέουν τα 46 χωριά μεταξύ τους.  Σε αυτό το δίκτυο, πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία των πέτρινων γεφυριών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την ανενόχλητη διακίνηση των κατοίκων, των επισκεπτών και των αγαθών, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Αποτελούν δείγματα αξιόλογης λαικής αρχιτεκτονικής και άριστης τεχνικής που κατείχαν οι Ηπειρώτες πρωτομάστορες. Διακρίνονται σε μονότοξα, δίτοξα ή τρίτοξα με πολλαπλά σχήματα και μορφές, ενώ η ονομασία τους συνήθως προέρχεται από το όνομα του χορηγού που έδινε χρήματα για την κατασκευή του. 

Η πανέμορφη αυτή κυκλική πεζοπορία ξεκινά από το χωριό Κήποι, το οποίο έχει διατελέσει και πρωτεύουσα του Ζαγορίου και διασχίζει κάποια από τα πιο σημαντικά αλλά και επιβλητικά πέτρινα και τοξωτά γεφύρια του 17ου-18ου αιώνα, όπως το μονότοξο γεφύρι του Πιστιώνη, το γεφύρι του Μύλου και το εντυπωσιακό  τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα. 

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα επισκεφτούμε το χωριό Κουκούλι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο λαογραφικό μουσείο Λαζαρίδη. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να βρει δείγματα των φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή και πληροφορίες για το θαυματουργό επάγγελμα των ξακουστών ‘Βικογιατρών’, μιας ομάδας πρακτικών ιατρών που έφτιαχναν θεραπευτικά σκευάσματα από φυτά από βότανα της περιοχής. Έπειτα, κατηφορίζουμε την ‘Σκάλα Κουκουλίου’ με προορισμό το χωριό Κήποι, όπου θα κλείσει ο όμορφος κύκλος της εκπληκτικής αυτής διαδρομής.

Trekking Hellas Ιωαννίνων

Γιώργος Πουλόπουλος: 6944 750009 
Τηλ. γρ: 26510 71703 
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Λάμπρου 7, 
Τ.Κ. 45332, Ιωάννινα. 
ioannina@trekking.gr

  • Έμπειρο και πιστοποιημένο συνοδό της Trekking Hellas
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ιστορική ξενάγηση για τα γεφύρια της περιοχής
  • Πεζοπορικά μπατόν (κατόπιν συνεννόησης)
  • Πικ νικ σνακ (φρούτα εποχής, μπάρα ενέργειας)
  • Σακίδιο πλάτης 30lt ανά 4 άτομα για μεταφορά πραγμάτων
  • Πεζοπορικά παπούτσια
  • Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιλιακή κρέμα
  • Παγούρι με νερό